Cara-cara Utk Cuci Brush Makeup
December 17, 2008 |3:01 PM

hehehe..
n3 kali adalah psl cara-cara nk cuci brush makeup..
ekceli aku patutnye cuci brush2 2 mggu lepas..
tpi disebabkan kemalasan yg melanda, ari nie r baru wat..


:head_08:

knapa aku nk bsuh brush2 makeup nie?
sbb ari tu, tgn aku tergatai klik kt video youtube tu cara2 nak cuci brush makeup nie..
jadi ari nie aku pon ikot r cara demo yg diorg bagi tu..
korg tgk je r pic2 kt bwh nie




nie sume brush my mum nyer..bukan aku nyer okeh...
ko tgk brush2 nie xpenah dicuci sejak dibeli
bukan ape..aku mane reti nk cuci brush2
tpi skng aku da reti...wInkS~




step 1

ko bsashkan brush nie kt area yg aku bulatkan tu..tapi jgn ko basahkan tang area yg aku tunjuk arrow tu...
takot air masuk dalam besi tu & sebabkan brush tu tercabut lak..
penat ko beli mahal2 brush2 tu kan..




step 2

next..ko letakkan syampoo baby kt tgn ko..buh cikit2..saiz duet 10sen gitu..
klu ko da pencuci brush, lagi afdal..aku xda pencuci brush, jadi aku pakai syampoo baby ja..
sbb pakai syampoo baby? sbb syampoo baby nie lembut n sesuai utk cuci brush.




step 3

ko tonyoh la brush tu ats tangan ko..tpi jgn tonyoh kuat2..jahanam nnti brush ko tu..
toyoh pelan2
tonyoh pon da tekniknyer okeh..
gaya tonyohan dier mcm ko cat dinding umh tpi nie ko cat tgn ko..
gitu kan!!
kene lemah lembut gitu..utk bagi tahan lama brush ko tu..

masa nie, ko akan nmpk kaler kekotoran tu keluar...



step 4

pastu ko basuh brush ko tu ngan air..
msa bsuh tu, ko jgn bagi yg bahagian besi tu kena air...
pastu ko ulang la langkah step 3 ngan step 4 smpai la brush ko tu bersih...
utk setiap brush tu, aku ulang 3x utk memastikan kebersihan dier..





step 5

ko ambek tisu paper, ko maen cat2 ngan brush yg ko da bsuh tu..
aku wat cmni coz nk kekalkan bentuk brush tu smula..




step 6

lastly, aku letak brush2 yang da basuh nie atas tuala kecik yg telah dilipat..
bagi dier kering utk 1 satu hari..

SIAP!

:head_05:


kt bawah nie video tentang mcm mana nk cuci brush makeup korang yg aku dapat dari youtube tu supaya korang dapat membayangkan ape yg aku merepek nie...


selamat mencuba!!!


:head_09:









Part 1




Part 2

Labels:






♥ About Tuan Tanah ♥
My name is YuYu @ Ana boleh panggil yang mana2

♥ About Me ♥


*L.o.V.e*
♥ pink
♥ shopping
♥ leyparkin

*H.a.t.e*
-> kena marah sama bonda =(
-> tunggu org
-> backstaber

♥ Mari Bergosip ♥


♥ Blog2Kesukaan ♥
Exits

♥ Red Mummy ♥
♥ Cik Wanie ♥
♥ Zie Madini ♥
♥ Mummy Sya ♥
♥ PeeJ Burhan ♥
♥ CeeRa ♥

•°o.Blog GossIp Mossip.o°•

♥ BeautifulNara ♥
♥ Oh Bulan ♥
♥ Oh Artis ♥
♥ Budiey ♥
♥ Media Malaya ♥


♥ Cerita-Cerita Lepas ♥
rewind

December 2008 January 2009 July 2009 August 2009 October 2009 September 2011 February 2012

CREDITS
THANK YOU Coz Sebab Ajar TuTOrial yang Best
♥ Mrs Strokes ♥
♥ Muaz ♥
♥ Dania Meets World ♥